Başkanlığımız Davranışsal İçgörü Birimi, OECD’nin bu alandaki çalışmalarını izleyen OECD Kamu Sektörü İnovasyon Gözlemevi (The OECD Observatory of Public Sector Innovation-OPSI)’nin internet sitesinde (https://oecd-opsi.org/bi-units/) bu alanda çalışma yapan davranışsal içgörü birimlerini gösteren haritada Şubat 2025 itibariyle yerini almıştır.
Dünya çapında son yıllarda gelişmiş ülkelerin çoğunda; davranışsal ekonomi prensipleri kullanılarak insan odaklı ve kanıta dayalı politika geliştirme ve davranışsal içgörülerin politika tasarımı ve uygulamasına entegre edilmesi için davranışsal içgörü birimleri kurulmuştur.
OECD’ye üye ülke vergi idareleri, hayati önem taşıyan kamu hizmetlerini finanse etmek için her yıl önemli miktarda gelir elde etmekte olup, bu gelirin büyük bir kısmı, vergi mükelleflerinin yükümlülüklerine gönüllü olarak uymasına bağlıdır. Uyum davranışlarındaki küçük olumlu değişimler tahsilat/tahakkuk oranlarında ve vergi gelirlerinin arttırılmasında önemli etkilere yol açabilmektedir.
Bu kapsamda, Gelir İdaresi Başkanlığı 2021 yılında, vergiye gönüllü uyumu artırmak ve vergi bilincini geliştirmek amacıyla mükellefler ile olan iletişimden hizmet sunumuna kadar pek çok alanda davranışsal içgörü yaklaşımlarından yararlanmak ve bu yaklaşımları etkili bir şekilde kullanmak için Mükellef Hizmetleri Daire Başkanlığına bağlı olarak Davranışsal Kamu Politikaları Geliştirme ve Uygulama Müdürlüğünü kurmuştur.
Başkanlığımız tarafından, davranışsal içgörülerin vergi idarelerinde nasıl kullanıldığına dair başta Avrupa Birliği ve OECD ülkeleri olmak üzere dünya genelinde hayata geçirilen iyi uygulamalar takip edilmekte, politika yapıcılarının araştırmaları ve değerlendirmeleri hakkında bilgi paylaşımlarında bulunulmaktadır. Ayrıca, Gelir ve Kurumlar Vergisi, MTV, KDV ve Damga Vergisinin zamanında beyan ve ödemesi ile yeni işe başlayan mükelleflerin uyum düzeyini artırmaya yönelik çalışmalar yapılmaktadır.
Başkanlığımız, vergi mükelleflerinin vergi sistemiyle etkileşimini ve vergi uyum davranışlarını daha etkin ve doğru bir şekilde yönlendirmek amacıyla yaptığı çalışmaları ve deneyimlerini OECD ülkeleri, Behavioural Research in Action International Network (BRAIN) ve OPSI Davranışsal Ekonomi birimi ile düzenli aralıklarla yapılan toplantılar aracılığıyla paylaşmaktadır.
Başkanlığımız Davranışsal İçgörü Birimi, dünya genelinde uygulanan davranışsal içgörü uygulama ve politikalarından yararlanarak, farklı bir bakış açısıyla mükelleflerin beyan ve ödemelerinde doğru karar almaları yönündeki çalışmalarına devam edecektir.
https://www.gib.gov.tr/rss.xml ‘dan alıntı yapılmıştır.
